Houten kozijnen kunnen vooral aantrekkelijk zijn als je op zoek bent naar een traditionele uitstraling en een authentieke sfeer. Hoewel de bewerkingsmogelijkheden van kunststof de laatste jaren ook sterk zijn toegenomen hebben houten kozijnen vaak nog een warmere uitstraling dan bijvoorbeeld kunststof kozijnen. Als je een oudere woning hebt of een monumentaal pand, kan het ook verplicht zijn om houten kozijnen te plaatsen om de historische waarde van het gebouw te behouden. Ook kunnen houten kozijnen in sommige gevallen beter passen bij de stijl van de buurt of omgeving waarin de woning zich bevindt.

Echter, het onderhoud en de levensduur van houten kozijnen kan minder gunstig zijn dan bijvoorbeeld kunststof kozijnen. Let dus op in vochtige of natte ruimtes, in gebieden met veel regen of sneeuw en op plekken waar brandveiligheid een belangrijk punt is.

De voordelen van houten kozijnen

Er zijn verschillende voordelen aan houten kozijnen:

  • Natuurlijke uitstraling: Houten kozijnen hebben een warme, natuurlijke uitstraling en kunnen goed bijdragen aan de uitstraling van een woning;
  • Isolatie: Houten kozijnen hebben van nature goede isolerende eigenschappen en zijn relatief eenvoudig te voorzien van extra isolatiemateriaal;
  • Duurzaamheid: Houten kozijnen gaan lang mee en zijn op een milieuvriendelijke manier te produceren en te onderhouden. Tevens is hout eenvoudig te recyclen;
  • Veelzijdigheid: Hout is relatief eenvoudig te bewerken en te schilderen, waardoor houten kozijnen in diverse stijlen en kleuren te maken zijn;
  • Reparatie: Eventuele beschadigingen aan houten kozijnen zijn relatief eenvoudig te repareren, wat bijvoorbeeld bij kunststof kozijnen lastiger is.

Welke typen van houten kozijnen zijn er?

Afhankelijk van situatie en uw wensen zijn er verschillende typen houten raamkozijnen.

  • Vaste kozijnen: Een vast kozijn is een type kozijn dat niet kan worden geopend en gesloten. Het is een vast onderdeel van de muur of het gebouw en functioneert voornamelijk als een decoratief element of als een manier om licht in een ruimte te laten. In vergelijking met een traditioneel raam dat kan worden geopend, is een vast kozijn niet bedoeld om, buiten de eventueel aanwezige ventilatieroosters, ventilatie te bieden of voor toegang tot buiten. Vaak worden vaste kozijnen gebruikt in combinatie met een ander type raam, zoals een draaikiepraam of een schuifraam die wel kunnen worden geopend voor ventilatie. Een vast kozijn kan worden toegepast in verschillende situaties, voornamelijk in een ruimte waar een raam wenselijk is voor lichtinval en privacy, maar niet voor ventilatie. Ook kan het worden gebruikt als decoratief element in een interieur of als deel van een gevel.
  • Verhuisraam: Een verhuisraam, ook wel een transportraam genoemd, is een speciaal soort kozijn dat vaak wordt gebruikt tijdens het verhuizen van grote meubels of andere spullen. Het is een groot, vierkant of rechthoekig raam dat in een muur of een ander gebouw kan worden geplaatst, zodat grote voorwerpen, zoals banken, bedden, piano’s of kasten, gemakkelijk kunnen worden verplaatst naar een andere locatie. Een verhuisraam wordt vaak geplaatst in de buurt van de voordeur of een trap, zodat de grote voorwerpen gemakkelijk kunnen worden verplaatst naar een vrachtwagen of een andere vervoersmiddel.
  • Valraamkozijn: Een valraamkozijn is een raamkozijn dat naar binnen opent en blijft hangen aan scharnieren aan de bovenkant. Dit type raamkozijn wordt vaak gebruikt in slaapkamers.
  • Draaikiepkozijn: Draai-kiepramen kunnen zowel naar binnen toe openen als kantelen en zijn hierdoor zeer veelzijdig in gebruik. Draaikiepkozijnen bestaan uit twee delen, een vast deel en een deel dat open kan. De functie van een deel wordt bepaald door de stand van de aanwezige hendel. Dit maakt ze geschikt voor ventilatie, onderhoud en nooduitgangen.
  • Schuifkozijn: Een schuifkozijn is een type raamkozijn waarbij het raam op een schuifmechanisme loopt. Dit betekent dat het raam over de kozijnen heen schuift in plaats van te worden geopend of gesloten. Deze kozijnen zijn meestal ontworpen om ruimte te besparen en om het gemakkelijker te maken om het raam te openen of te sluiten. Er zijn twee soorten schuifkozijnen: een enkel schuifkozijn en een dubbel schuifkozijn. Een enkel schuifkozijn heeft één raam dat over één kozijn schuift, terwijl een dubbel schuifkozijn twee ramen heeft die over twee kozijnen schuiven. Dit laatste type is vaak te vinden in grotere openingen, zoals een schuifpui. Ze zijn populair omdat ze ruimte besparen, veel lichtinval hebben en gemakkelijk te openen en te sluiten zijn.
  • Harmonica: Harmonica kozijnen, ook wel vouw- of opvouwkozijnen genoemd, zijn kozijnen die bestaan uit meerdere kozijnen die zijn ontworpen om op te vouwen als een accordeon. Dit maakt ze geschikt voor kleinere ruimtes zoals balkons of patio’s. Deze kozijnen zijn voorzien van een speciaal scharniersysteem waardoor ze kunnen worden geopend en gesloten door ze in te vouwen of uit te vouwen. Hierdoor nemen deze kozijnen weinig ruimte in beslag wanneer ze geopend zijn, en biedt het een brede opening als ze geopend zijn.

Welke maten van houten kozijnen zijn beschikbaar?

Houten kozijnen zijn verkrijgbaar in een veelheid aan maten, het gewenste type kozijn speelt hierin een belangrijke rol. Meestal zijn de meest voorkomende maten standaardmaten, zoals 60×60 cm of 70×100 cm voor een vast raam, of 80×200 cm voor een deur. Maar over het algemeen kunnen houten raamkozijnen in hoogtes variëren van ongeveer 60 cm tot 300 cm en in breedtes variëren van ongeveer 40 cm tot 150 cm. Maar we kunnen de kozijnen op maat maken, voor een kozijn in een unieke of lastige maat, zoals een raam in een boogvorm of een raam met een bijzondere afmeting.

Als u specifieke maatvereisten voor uw project heeft, neem dan contact met ons op en we komen ter plekke advies uitbrengen over de beste oplossing.

Naast de maat is ook de inbouwdiepte van belang, deze is mede afhankelijk van het gekozen profiel.

De keuze aan profielen

Het profiel is een onderdeel van het kozijn en bepaalt voor een groot deel de uitstraling van het kozijn. We bieden onze houten kozijnen aan met een verdiept profiel van 114 mm dik. Hierbij zit het raam een stuk naar binnen ten opzichte van de buitenkant. Het verdiepte profiel komt overeen met het traditionele houten kozijnprofiel, vandaar dat het ook wel het klassieke profiel wordt genoemd. Het geeft een authentieke en luxere uitstraling aan uw woning.

Uw gewenste verbinding

Bij houten kozijnen zijn er nog meer mogelijkheden voor de verbindingen van de profielen dan bij kunststof profielen. De schuine lasnaad (ook bekend als verstek) is ook bij houten kozijnen de meest gebruikte manier. Daarnaast kunt u ook bij hout kiezen voor een rechte lasnaad, beter bekend als een HVL (Hollandse Hoek) verbinding.

Uiteraard is de keuze persoonlijk, vaak wordt de keuze van de verbinding bepaald door de gewenste afwerking.

Beschikbare kleuren en afwerking

Houten kozijnen zijn in elke gewenste kleur af te werken. Zo kunnen ze perfect aansluiten bij de rest van uw huis. Wij leveren de kozijnen keurig gegrond af in de kleuren wit, grijs of donkergrijs.

Houten kozijnen hebben meerdere afwerkmogelijkheden:

  • Schilderen: houten kozijnen kunnen geschilderd worden in elke gewenste kleur. Dit biedt de mogelijkheid om de kozijnen te laten aansluiten op de stijl van de woning of om een specifieke uitstraling te creëren;
  • Beitsen: door het hout te beitsen, blijft de natuurlijke uitstraling van het hout behouden en wordt het hout beschermd tegen weersinvloeden en UV-straling;
  • Lakken: het lakken van houten kozijnen geeft een strakke en moderne uitstraling. Er zijn verschillende soorten lak die gebruikt kunnen worden, afhankelijk van de gewenste uitstraling en bescherming;
  • Oliën: door het hout te oliën, wordt het hout beschermd tegen weersinvloeden en UV-straling en blijft de natuurlijke uitstraling van het hout behouden.

Het is belangrijk om te weten dat de afwerking van houten kozijnen periodiek onderhoud nodig heeft om de levensduur van de kozijnen te verlengen.

Welke glassoorten zijn geschikt voor aluminium kozijnen?

Er zijn verschillende glassoorten die in een aluminium kozijn kunnen worden geplaatst, afhankelijk van uw specifieke wensen. Enkele van de meest voorkomende glassoorten zijn:

  • Dubbel glas: Dubbel glas bestaat uit twee lagen glas die door middel van een gasvulling (meestal argon) op een afstand van elkaar worden gehouden. Dit zorgt voor een goede isolatie en geluidsreductie.
  • HR++ glas: Dit is de meest voorkomende glassoort die wordt gebruikt in houten kozijnen. Het is een speciaal soort dubbel glas met een laag coating die zorgt voor een nog beter isolerend vermogen en minder warmteverlies.
  • Triple glas: Triple glas bestaat uit drie glasplaten met twee isolerende spouwen ertussen en heeft een nog hogere isolatiewaarde dan HR++ glas. Hierdoor heeft triple glas een betere thermische isolatie en geluidsisolatie dan HR++ glas. Het nadeel van triple glas is dat het relatief zwaar en duur is in vergelijking met HR++ glas.
  • Geluidswerend glas: Dit glas is speciaal ontworpen om geluid te reduceren. Hierdoor kan het bijvoorbeeld geschikt zijn voor woningen langs drukke wegen.
  • Veiligheidsglas: Dit glas is speciaal ontworpen om te voorkomen dat het breekt in scherven als het wordt beschadigd. Hierdoor kan het bijvoorbeeld geschikt zijn voor woningen op de begane grond, woningen in gebieden waar een groter risico bestaat op inbraak of waarbij de kozijnen tot op de grond komen.
  • Privacy glas: Dit glas is speciaal ontworpen om inkijk tegen te gaan. Hierdoor kan het bijvoorbeeld geschikt zijn voor badkamers of slaapkamers

Maar bijna elk type glas kan geplaatst worden in een houten kozijn, ook glas-in-lood ramen. Zelfs als het in dubbel glas is geplaatst.

Houd er wel rekening mee dat sommige soorten glas specifieke eisen stellen aan het kozijn of het montageproces, zoals bijvoorbeeld de minimale dikte van de glaslatten.

De ventilatie van houten kozijnen

Ventilatieroosters in kozijnen zijn van groot belang voor de ventilatie in een gebouw. Ze zorgen voor een goede luchtcirculatie, waardoor vocht en schadelijke stoffen kunnen worden afgevoerd. Dit kan bijdragen aan een gezonde lucht binnen, een goede luchtcirculatie en een vermindering van de kans op schimmelvorming. Bovendien kan een goede ventilatie bijdragen aan een energie-efficiënte woning, omdat er minder behoefte is aan verwarming of verkoeling als de lucht continu wordt ververst. Ventilatieroosters kunnen ook helpen bij het regelen van de luchtdruk in een gebouw, waardoor de toevoer van verse lucht wordt vergroot en de afvoer van vervuilde lucht wordt verminderd.

Ventilatieroosters zijn niet verplicht maar zoals hierboven uitgelegd bieden ze veel voordelen. Echter indien u een glassoort heeft gekozen waarbij warmte isolatie het belangrijkste is kunt u ervoor kiezen de kozijnen niet te voorzien van een ventilatierooster.

De ontwikkeling op ventilatieroosters gaat snel, naast handmatig te bedienen roosters zijn er nu ook al roosters die reageren op winddruk om een constante hoeveelheid lucht door te laten; bij te veel wind gaan ze wat meer dicht en bij weinig wind gaan ze juist wat meer open staan. Zonder dat u er op hoeft te letten.

Het nadeel van ventilatieroosters is, naast de verhoogde prijs, dat het rooster ten koste gaat van het glasoppervlakte en daardoor van de lichtinval en uitzicht. Houten kozijnen hebben een lagere luchtdichtheid dan kunststof kozijnen dus laat u vooraf goed informeren of de noodzaak van roosters er is.

De isolatie van houten kozijnen

Bij kunststof kozijnen zitten er luchtkamers tussen de binnen- en buitenkant van het kozijn. Hierdoor hebben ze een betere isolatie waarde dan houten of aluminium kozijnen. U kunt eenvoudig zien welke kozijnen het beste isoleren, namelijk aan de U-waarde (W/m²K). Hoe lager de U-waarde des te beter zijn de kozijnen geïsoleerd. Een kunststof kozijn kan een U-waarde lager dan 1,5 hebben, een houten en aluminium kozijn ‘scoren’ hoger dan een 1,8.

Bij houten kozijnen is dat afhankelijk van het type hout waarvan het kozijn is gemaakt, de houtdikte, de afwerking en manier van constructie. De U-waarde zegt natuurlijk in eerste instantie iets over de warmte isolatie maar naast deze  thermische waarde kun je er ook van afleiden hoe de geluidsisolatie is.

Onderhoud en levensduur

Houten kozijnen hebben een lange levensduur, maar vergen meer onderhoud dan kunststof kozijnen omdat ze gevoeliger zijn voor weersinvloeden zoals vocht en temperatuurschommelingen. We geven toch graag wat tips hoe u lang en gelukkig van uw houten kozijnen kunt genieten:

  • Regelmatig onderhoud: Zorg ervoor dat u het houten kozijn regelmatig inspecteert op schade, slijtage of rotting en voer indien nodig tijdig reparaties uit. Schilder of beits het kozijn om de paar jaar om het te beschermen tegen vocht en weersinvloeden;
  • Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in de woning om condensatie en vochtproblemen te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van ventilatieroosters in het kozijn;
  • Vermijd vocht: Zorg ervoor dat het kozijn niet in contact komt met vochtige materialen of oppervlakken, zoals grond, planten of lekkende regenpijpen;
  • Bescherm tegen zonlicht: Houten kozijnen kunnen worden aangetast door UV-straling van de zon. Bescherm het kozijn daarom met een zonwerende lak of verf;
  • Voorkom schade: Vermijd schade aan het kozijn door bijvoorbeeld geen spijkers of schroeven in het kozijn te slaan of te boren en voorzichtig te zijn bij het openen en sluiten van ramen en deuren;
  • Gebruik professionele hulp: Raadpleeg bij twijfel of bij grotere reparaties of vervangingen altijd een professionele timmerman of specialist op het gebied van houten kozijnen.

De kosten van een houten kozijn

Over het algemeen zijn houten kozijnen duurder dan kunststof kozijnen. De prijs van een houten kozijn wordt bepaald door verschillende factoren:

  • het type hout dat wordt gebruikt: bepaalde houtsoorten, zoals hardhout, zijn over het algemeen duurder dan andere houtsoorten en kunnen de prijs van een houten kozijn verhogen;
  • de afmetingen;
  • het gewenste afwerkingsniveau:
  • Glas: de keuze voor een specifiek type glas kan de prijs van het kozijn verhogen. HR++ of triple glas is duurder dan standaard dubbel glas;
  • Accessoires: het toevoegen van extra opties, zoals ventilatieroosters, horren of een specifieke soort beslag kan ook de prijs verhogen. Ook de keuze voor extra opties, zoals hang- en sluitwerk, kan de prijs verhogen.

Over het algemeen zijn houten kozijnen duurder dan kunststof kozijnen, maar goedkoper dan aluminium kozijnen. De uiteindelijke prijs hangt af van uw specifieke wensen en eisen. We brengen graag een vrijblijvende offerte op maat.

Gelukkig worden er vanuit de overheid subsidieregelingen aangeboden voor isolerende maatregelen. De voorwaarden waar u aan moet voldoen om aanspraak te maken op een subsidie veranderen regelmatig, ga voor de meest recente regeling naar www.rvo.nl.

Bijpassende accessoires

U kunt bij ons ook terecht voor accessoires om nog meer van uw kozijnen te kunnen genieten, uitgebreide informatie kunt u vinden op de pagina van de accessoires.

  • Raamdecoratie, zoals jaloezieën en plissés, om licht tegen te houden of gewoon voor de mooie afwerking;
  • Horren om insecten buiten te houden;
  • Veiligheidsbeslag en -sloten voor extra inbraakbeveiliging;
  • Tochtstrippen om de koude buiten houden;
  • Hardstenen raamdorpels;
  • Kunststof vensterbanken.

Heeft u geen tijd, geen zin of voelt u zich niet zeker van uw kluskwaliteiten, dan kunnen wij deze zorg ook uit uw handen halen. Wij plaatsen de accessoires en nemen de rommel van de verpakking meteen mee.